Международна антикорупционна асамблея

1

UkrFest «THANK YOU» в Прага

На 1 и 2 юни в Прага се проведе първият УкрФест «Благодарност на света от украинския народ за хуманитарната част на победата» (UkrFest «Gratitude of the World from the Ukrainian People for the Humanitarian Component of the Victory»), който е част от проекта на ОАЕ «БЛАГОДАРЯ» (UA Event Project «THANK YOU»). Идеята на фестивала беше да се изрази благодарност на чешкия народ и на хората от други страни, които са помогнали и продължават да помагат на хората от Украйна с хуманитарна помощ, морална подкрепа, подслон… Да се покаже, че хората, които са участвали в помощта ни, не са го направили напразно, че сме достоен народ и сме благодарни за тази помощ!

В организирането на това двудневно събитие се включиха не само представители на Асамблеята, но и украинци, които сега живеят в Прага, а заетостта им е свързана с различни сфери на дейност. Беше извършена огромна по обем работа: организиране на комуникацията с групите, разработване на сценарен план, търсене на място за провеждане на фестивала, организиране на концертна програма и панаир и т.н..
Беше решено събитието да се проведе на територията на открития развлекателен и образователен парк за деца и възрастни «Светът на Къртицата» (Krtkův svět).
Няколко дни преди фестивала научихме, че на 1 юни (първия ден на UkrFest) ще има гръмотевична буря. Повече от 300 души (групи и индивидуални изпълнители) вече бяха подали заявки за участие, не само от Прага, но и от съседни градове, така че за нашия екип беше много важно да не отстъпваме на този етап. Фестивалът не можеше да бъде отложен. Въпреки това, поради неблагоприятните метеорологични условия, откриването на фестивала на 1 юни беше отложено с един час.

1 юни 2024 г. Официално бе открит фестивалът UkrFest. Прозвуча националният химн на Украйна. А на сцената бяха произнесени първите думи на благодарност. Вячеслав Саенко, автор на UA Event Project «THANK YOU», генерален секретар на Централния комитет на Международната антикорупционна асамблея, приветства всички и им благодари, че са дошли, че са помогнали, че са с нас. Той благодари на чешкия народ, че е помогнал и продължава да помага на хората от Украйна с хуманитарна помощ, морална подкрепа и подслон. Още много пъти от сцената се чуха думи на благодарност. Ние продължаваме да казваме «БЛАГОДАРЯ» и сега.

През първия ден на фестивала на сцената се изявиха деца на възраст от 3 до 17 години. Репертоарът им включваше както солови вокални изпълнения, така и колективни вокални и танцови изпълнения.

БЛАГОДАРЯ на участниците във фестивала UkrFest:

Дарителският фонд «School from my Friends» (ръководители – Наталия Шипович, Виктория Пидубна, Галина Хилперт и Светлана Чугуева).
Изпълненията на фонда включваха училищен хор (деца на възраст 7-15 г.), ансамбли (деца на възраст 7-8 г., 12-15 г.), танцови групи (деца на възраст 7-14 г.) и деца от детската градина на възраст 3-6 г. Бяха представени и солови вокални и инструментални изпълнения.
– Танцова школа VibeStudio (с ръководител Анастасия Щербина) е школа за модерни танци.
На фестивала се представиха 4 танцови групи във възрастовите категории 3-6, 7-11, 11-13 и 13-15 години.
– Детски театър «Арт-Идея» (ръководител Антонина Грендаш).
Деца на възраст от 3 до 14 години представиха театрален етюд “Алиса от страната на чудесата” и поетична композиция “Хората на титаните”.
– Вокално студио «Дъга» (ръководител Наталия Иванова), Градец Кралове. Храдец Кралове. Градец Кралове.
Мечтатели (ръководители – Олга Бичко, Анна Стрижакова, Наталия Корниенко).
CeHuPo – Centrum Humanitární Pomoci, z.s. Теплице, Чешка република:
Вокално-хореографските студия «Хармония» и «Motion impulse» (ръководител Татяна Самсонова) представиха колективни изпълнения на деца на възраст от 8 до 17 години, а музикалният ансамбъл «Мечта» под ръководството на Елена Ледвижко представи инструментален номер, изпълнен на китари. Останахме доволни и от соловите вокални изпълнения на децата.
KDance (ръководител Кристина Бабиля).
Момичетата на възраст от 8 до 13 години представиха на нашето внимание спортния танц «Cheerleading» (спорт, който съчетава елементи от зрелищни спортове (танци, гимнастика, акробатика)).
UAKIDSSCHOOL (с ръководител Анастасия Чоботок).
Деца на възраст от 8 до 17 години представиха на фестивала хореографски и театрални композиции.

На втория ден щафетата бе поета от възрастните участници във фестивала.
Откриването на втория етап на фестивала започна с украинския национален химн в изпълнение на Наталия Иванова, учителите от училище «School from my Friends» и Павло Бубряк.

БЛАГОДАРЯ на участниците във фестивала

Ансамбълът на учителите от «School from my Friends», чиито ученици се представиха толкова добре въпреки метеорологичните условия.
Ансамбълът Kavkaz (Прага), чиято основна част се състои от украинци, изпълни композиции от ориенталски танци. Художествен ръководител е Мума Будишчева.
Наталия Иванова (ръководител на вокално студио “Веселка”) изпълни песните «Бащина страна» и «Моя Украйна».
Анастасия Ревуцка, основателка на танцово студио Life in Motion в Прага, изпълни Tribal Bellydance – стил, който съчетава фолклорни танци с модерна хореография.
Христина Дарвай е известна украинска певица и автор на собствени песни.
Павло Бубряк – поет и певец (над 180 авторски песни), композитор, актьор и заслужил артист на Украйна, председател на Асоциацията на украинската общност в Чешката република, основател и директор на музикално студио «Гранд Орфей», съорганизатор на конкурса «Световна станция» – фестивал на името на Квитка Сисик. Квитка Цисик, Народен герой на Украйна, носител на много литературни музикални награди, ръководител на ВМРО «Сузиря Карпат», с чаровното си изпълнение на песни успя да успокои за малко бурното време и да спре дъжда.
Серхий Шматок – виртуоз на китарата, носител на Златната китара на Украйна през 90-те години, победител в национални конкурси и международни фестивали, изпълни украински композиции на акордеон и прекрасни композиции на електрическа китара за гостите на фестивала.
Групата «Сиайво» (ръководител – Галина Великая) – ансамбъл, съставен от украински жени, преселници на възраст от 35 до 75 години, изпълни украински народни песни.
Пародийният оркестър «Верка Сердючка» от Прага забавляваше нашите гости и участници във Фестивала с изпълнението си на известни и добре познати песни на легендарната Верка Сердючка.

Не всичко мина добре. Според сценария на фестивала на големия екран трябваше да бъдат излъчени 5 видеоклипа с думите «БЛАГОДАРЯ» на групите, които не успяха да дойдат. Поради метеорологичните условия обаче това не беше възможно. Ние ги смятаме за участници във фестивала, изказваме им благодарност и ви каним да гледате видеоклиповете.

Продължаваме да казваме: «БЛАГОДАРИМ ВИ». И с тази дума всяка група и всеки солист получиха Диплом на Фестивала. Въпреки че това е малка награда, за много от тях тя е началото на техните постижения.

Искаме да благодарим на гостите на фестивала, които успяха да го посетят въпреки натоварената графика и лошото време:

Инга Петричка – депутат от Прага 22, кандидат за изборите за Европейски парламент от коалиция RAZOM. Член на представителството на @KDUCSL.

JUDr. Jiří Matzner, д-р, адвокат

Андрий Колесниченко е представител на посолството на Украйна в Чешката република, първи секретар по икономическите въпроси.

По време на фестивала се състоя връчването на «Отличията» – наградата «Благодарност към света от страна от украинския народ за хуманитарната част на Победата». Наградата беше връчена на следните лица за активната им доброволческа дейност:

Jiří Matzner. Той и екипът му са приели повече от 500 бежанци от Украйна, осигурили са им жилище и работа. Днес те предоставят правна помощ на украинските вътрешно разселени лица.
Серхий Шматок – фронтови доброволец от 2014 г. насам, изнесъл е 122 концерта по цялата фронтова линия за украинските въоръжени сили.
Павел Бубряк – инвестира собствени средства и заедно със съмишленици купува лекарства и храна, и целенасочено изпраща хуманитарна помощ до конкретна болница или взвод на реален командир. Досега са закупени и изпратени на фронтовата линия четири автомобила (джипове, пикапи), два автобуса, десетки чешки разузнавателни средства и др.
Надежда Новакова-Концевич – помага на вътрешно разселените лица, организира благотворителни събития в Прага.

Не беше лесно да се организира такова събитие за толкова кратко време, но благодарение на сплотения екип тази идея беше осъществена.
Организаторите на фестивала УкрФест «Благодарност на света от украинския народ за хуманитарната компонента на Победата», Международната антикорупционна асамблея и International Charitable Help Corporation, изказват искрена благодарност на съорганизатора Алла Печерска, която пое организацията на концертната програма.

Искрено БЛАГОДАРИМ на нашите модератори на фестивала Мирослава Марченко, Виктория Горияк и Умар Болат Темиров за участието им в нашия Укрфест “БЛАГОДАРЯ”.

БЛАГОДАРИМ на разработчиците на сценария на концертната програма:

Алла Печерска – съорганизатор на фестивала УкрФест «Благодарност към света от украинския народ за хуманитарния компонент на Победата», собственик на ресторант “Само ти”.
Мирослава Марченко – модератор на фестивала UkrFest , актриса.
Виктория Горяк – модератор на фестивала UkrFest.
И Надежда Клименко.
Благодарни сме и на Виктор Сирота – режисьор, организатор на културни и артистични събития, продуцент, и Павло Бубряк за съветите и предложенията им по сценарния план, както и за подкрепата им по време на фестивала.

Изказваме БЛАГОДАРНОСТ на Виталий Ришко (собственик и основател на училището Lyžovanie u Krtka) за помощта му при намирането на територия за фестивала, както и за това, че помогна да се създадат благоприятни условия за участниците и гостите на нашето събитие.
Бихме искали да кажем БЛАГОДАРЯ на развлекателно-образователния парк за деца и възрастни Светът на Къртицата (Krtkův svět) за безплатното предоставяне на територията за провеждане на фестивала UkrFest. Специални благодарности на основателя на парка Йозеф Рушал.
Казваме БЛАГОДАРЯ на група Vulyk за помощта им при организирането на на звуковата среда на фестивала.
Казваме БЛАГОДАРЯ на хотел «Артист» за предоставената възможност за престой.
Казваме БЛАГОДАРЯ на ресторант «Only You» и неговия екип за възможността да се храним.

Началото е поставено…
И ние ще казваме БЛАГОДАРЯ отново и отново… Предстоят нови проекти, нови възможности, нови приятели и партньори…

 

04.06.2024


Previous Post

Next Post